Kinderen ontwikkelen zich in een rap tempo in de eerste jaren van hun leven. Als ouders bekijken we dat proces met verwondering. Wanneer een dreumes zich optrekt aan de bank en dan zijn handen loslaat, staan wij enthousiast aan de zijlijn en houden onze adem in als hij gaat lopen.
Onze worsteling als ouder
Soms vinden wij het te moeilijk om de worsteling van ons kind te zien en helpen wij de baby de eerste hindernissen in zijn leven te nemen door een hand te geven. En juist daar ontbreekt het ons vaak aan de kennis om te zien wat een kind nodig heeft. Wij bekijken de situatie vanuit onze eigen gekleurde bril en plakken er een emotie aan vast. Bijvoorbeeld te denken dat je kind het frustrerend vindt dat hij nog niet kan lopen. Vanuit liefde helpen wij hem door naar de volgende fase. De glimlach van je kind is het cadeau dat je ervoor terug krijgt.
Anders kijken naar je kind
Toch zou je ook anders naar deze situatie kunnen kijken. Je kind heeft nadat hij allerlei andere bewegingsvaardigheden heeft geoefend het zelfvertrouwen opgebouwd om naar de volgende stap te gaan. Hij staat bij de bank en laat voorzichtig zijn handen los. Hij ervaart de beloning van zijn eerdere inspanning en behoudt zijn evenwicht!. Hij voelt zich daardoor groeien in zijn mogelijkheden en gaat deze nieuwe vaardigheid heel vaak oefenen omdat hij voelt dat dit hem dichterbij zijn volgende stap zal brengen, het lopen. Soms valt hij en schrikt hij even, hij moet huilen omdat hij valt. Nadat hij getroost wordt is die emotie weer weg en kan hij zijn nieuwe vaardigheid opnieuw oefenen. Soms was de schrik zo groot dat je kind even de tijd nodig heeft om weer terug te komen in zijn zelfvertrouwen. Wanneer hij dat heeft opgebouwd laat hij weer zijn handen los. Hij weet nu wat er fout ging de laatste keer en zal nieuwe mogelijkheden onderzoeken.
Voorbereiding en zelf oefenen belangrijk
De voorbereiding om te komen tot lopen is net zo belangrijk als het lopen zelf en heeft met verschillende facetten te maken. Hoe fijn zou het zijn als je als ouder meer kennis hebt over al deze voorbereiding die je kind doorloopt en hoe je daar goed bij aan kan sluiten zodat je kind vanuit zijn eigen kracht alle stappen kan doorlopen. Dan zie je niet alleen die eerste stapjes die hij feitelijk zet maar ook alle details die hij hiervoor heeft geoefend, zoals het ervaren van zijn lichaam, ergens op en afklimmen, zwaartekracht beoefenen.