Selecteer een pagina

Inzichten op ontwikkeling

Cursusgebonden, Inzichten

Kinderen ontwikkelen zich in een rap tempo in de eerste jaren van hun leven. Als ouders bekijken we dat proces met verwondering. Wanneer een dreumes zich optrekt aan de bank en dan zijn handen loslaat, staan wij enthousiast aan de zijlijn en houden onze adem in als hij gaat lopen.

Onze worsteling als ouder

Soms vinden wij het te moeilijk om de worsteling van ons kind te zien en helpen wij de baby de eerste hindernissen in zijn leven te nemen door een hand te geven. En juist daar ontbreekt het ons vaak aan de kennis om te zien wat een kind nodig heeft. Wij bekijken de situatie vanuit onze eigen gekleurde bril en plakken er een emotie aan vast. Bijvoorbeeld te denken dat je kind het frustrerend vindt dat hij nog niet kan lopen. Vanuit liefde helpen wij hem door naar de volgende fase. De glimlach van je kind is het cadeau dat je ervoor terug krijgt.

Anders kijken naar je kind

Toch zou je ook anders naar deze situatie kunnen kijken. Je kind heeft nadat hij allerlei andere bewegingsvaardigheden heeft geoefend het zelfvertrouwen opgebouwd om naar de volgende stap te gaan. Hij staat bij de bank en laat voorzichtig zijn handen los. Hij ervaart de beloning van zijn  eerdere inspanning en behoudt zijn evenwicht!. Hij voelt zich daardoor groeien in zijn mogelijkheden en gaat deze nieuwe vaardigheid heel vaak oefenen omdat hij voelt dat dit hem dichterbij zijn volgende stap zal brengen, het lopen. Soms valt hij en schrikt hij even, hij moet huilen omdat hij valt. Nadat hij getroost wordt is die emotie weer weg en kan hij zijn nieuwe vaardigheid opnieuw oefenen. Soms was de schrik zo groot dat je kind even de tijd nodig heeft om weer terug te komen in zijn zelfvertrouwen. Wanneer hij dat heeft opgebouwd laat hij weer zijn handen los. Hij weet nu wat er fout ging de laatste keer en zal nieuwe mogelijkheden onderzoeken.

Voorbereiding en zelf oefenen belangrijk

De voorbereiding om te komen tot lopen is net zo belangrijk als het lopen zelf en heeft met verschillende facetten te maken. Hoe fijn zou het zijn als je als ouder meer kennis hebt over al deze voorbereiding die je kind doorloopt en hoe je daar goed bij aan kan sluiten zodat je kind vanuit zijn eigen kracht alle stappen kan doorlopen. Dan zie je niet alleen die eerste stapjes die hij feitelijk zet maar ook alle details die hij hiervoor heeft geoefend, zoals het ervaren van zijn lichaam, ergens op en afklimmen, zwaartekracht beoefenen.

Andere blogberichten lezen

Kinderen als onze leermeesters

Je pasgeboren baby lijkt volledig afhankelijk van jou als ouder. Van je zorg en onvoorwaardelijke liefde is je kind inderdaad afhankelijk. Maar kinderen, ook baby’s, beschikken over veel meer vaardigheden dan wij denken.

Bewust voorbereiden

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een mooie tijd breekt aan waarin er veel zal veranderen voor jou en je partner. Nadat je de eerste spannende weken goed bent doorgekomen gaat het voorbereiden beginnen. Wat heb je straks nodig en hoe wil je de opvoeding graag vormgeven?

Als krachtig mens geboren

Kinderen worden krachtig geboren, met al hun mogelijkheden al in zich. Wat zou er gebeuren als we bij het opvoeden ons kind in haar kracht kunnen laten en haar aangeboren mogelijkheden ondersteunen? Zou ze dan met gemak evenwichtig opgroeien?

Hoe spelen baby’s

Kinderen kunnen van nature goed spelen, zijn geïnteresseerd in materialen als kleine onderzoekers die alles willen vasthouden en bekijken. Dit doen zij al vanaf de geboorte. En als wij dat vanaf het begin erkennen en begeleiden met de juiste materialen en benadering,...

Inzichten op ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich in een rap tempo in de eerste jaren van hun leven. Als ouders bekijken we dat proces met verwondering. Wanneer een dreumes zich optrekt aan de bank en dan zijn handen loslaat, staan wij enthousiast aan de zijlijn en houden onze adem in als hij gaat lopen.

Mindful voor jezelf

Mindfulness krijgt steeds meer bekendheid als manier om kennis over jezelf verder te ontwikkelen. Gestimuleerd door uitdagingen in je werk of privésituatie. In onze maatschappij draait veel om de buitenkant, maar juist binnen in ons zijn alle antwoorden te vinden.