Selecteer een pagina

Als krachtig mens geboren

Inzichten

Kinderen worden krachtig geboren, met al hun mogelijkheden al in zich. Wat zou er gebeuren als we bij het opvoeden ons kind in haar kracht kunnen laten en haar aangeboren mogelijkheden ondersteunen? Zou ze dan met gemak evenwichtig opgroeien?

Stel je voor: je jonge kind blijft in contact met zichzelf, omdat je aandacht geeft aan haar signalen en initiatieven en het competente gevoel bekrachtigt dat ze uit zichzelf al ontwikkelt. Ze weet precies wat haar interesseert, voelt ook als baby wat ze nodig heeft aan voeding en slaap. Ze kan onafhankelijk van jou spelen en zinvol actief zijn, leren met plezier en vindingrijkheid. Jouw onvoorwaardelijke liefde geeft haar vertrouwen en veerkracht, zodat ze later makkelijk haar plaats vindt in de maatschappij, zonder daarbij in conflict met zichzelf te komen. Een droombeeld? Nee. Een baby blijkt tot veel meer in staat te zijn dan wij allemaal denken, wanneer ze haar eigen initiatieven mag volgen. Vanaf haar geboorte is ze in staat tot communiceren en meewerken. Natuurlijk heeft zij daarbij onze zorg, aandacht en koestering nodig. Maar als een krachtig mens met eigen wensen en voorkeuren, niet als een onwetend en hulpeloos wezen dat je zo snel mogelijk dingen moet aanleren…

Krachtig mens

Een baby beschouwen als krachtig mens verandert onze hele houding . Wanneer we bewust worden, gaan we anders zien, voelen, denken en ervaren dan daarvoor. Dit kan moeilijk zijn. Het is wezenlijk anders dan hoe de maatschappij naar kinderen kijkt en waarschijnlijk ook anders dan hoe wel zelf zijn opgevoed. Het haalt oude, vertrouwde, traditionele denkwijzen en gewoontes onderuit. Wat er voor in de plaats komt voelt in eerste instantie vreemd, onwennig en onzeker aan. Kunnen we echt de controle uit handen geven en zoveel vertrouwen aan een klein mens schenken?

Wij voelen aan alles dat dit kan. Sterker nog het is noodzakelijk. De volgende generatie heeft zelfverzekerde mensen nodig die kunnen omgaan met de nog onbekende uitdagingen die hen te wachten staan. Zij zullen zich sneller en diepgaander moeten aanpassen aan een voortdurend veranderende wereld. Een bewuste opvoeding is ons geschenk aan onze kinderen. Op jonge leeftijd bouwen wij met hen aan een stevig fundament. We besparen hen de zoektocht om op volwassen leeftijd weer terug te keren naar hun kern. Want zij zijn vanaf jonge leeftijd in contact met zichzelf en hoeven in het proces van opgroeien niets te verliezen, geen deel van zichzelf op te geven. Zij kunnen in verbinding blijven met al hun mogelijkheden en zo tot evenwichtige mensen uitgroeien, krachtiger dan wij ons nu nog kunnen voorstellen.

Andere blogberichten lezen

Hoe spelen baby’s

Kinderen kunnen van nature goed spelen, zijn geïnteresseerd in materialen als kleine onderzoekers die alles willen vasthouden en bekijken. Dit doen zij al vanaf de geboorte. En als wij dat vanaf het begin erkennen en begeleiden met de juiste materialen en benadering,...

Als krachtig mens geboren

Kinderen worden krachtig geboren, met al hun mogelijkheden al in zich. Wat zou er gebeuren als we bij het opvoeden ons kind in haar kracht kunnen laten en haar aangeboren mogelijkheden ondersteunen? Zou ze dan met gemak evenwichtig opgroeien?

Bewust voorbereiden

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een mooie tijd breekt aan waarin er veel zal veranderen voor jou en je partner. Nadat je de eerste spannende weken goed bent doorgekomen gaat het voorbereiden beginnen. Wat heb je straks nodig en hoe wil je de opvoeding graag vormgeven?

Inzichten op ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich in een rap tempo in de eerste jaren van hun leven. Als ouders bekijken we dat proces met verwondering. Wanneer een dreumes zich optrekt aan de bank en dan zijn handen loslaat, staan wij enthousiast aan de zijlijn en houden onze adem in als hij gaat lopen.

Kinderen als onze leermeesters

Je pasgeboren baby lijkt volledig afhankelijk van jou als ouder. Van je zorg en onvoorwaardelijke liefde is je kind inderdaad afhankelijk. Maar kinderen, ook baby’s, beschikken over veel meer vaardigheden dan wij denken.

Mindful voor jezelf

Mindfulness krijgt steeds meer bekendheid als manier om kennis over jezelf verder te ontwikkelen. Gestimuleerd door uitdagingen in je werk of privésituatie. In onze maatschappij draait veel om de buitenkant, maar juist binnen in ons zijn alle antwoorden te vinden.